MÜZED MUAMMER SUN KOROSU

MÜZED Muammer Sun Korosu, Müzik Eğitimcileri Derneği ve Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı işbirliğiyle çalışmalarına 26 Ekim 2010 tarihinde Çiğdem Aytepe ve Atilla Çağdaş Değer yönetiminde başlamıştır. Mesleki müzik öğrenimi gören öğrenciler, müzik öğretmenleri ve müzikseverlerden oluşan koro, 16., 18., 20. ve 21. Türkiye Korolar Şenliği’ne katılmış, “Prof. Suna Çevik’e Saygı Konseri” gerçekleştirmiş, Konya Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Konservatuvarı’nda konser vermiş ve MÜZED Müzik Eğitimine Hizmet Ödül Törenleri’nde yer almıştır. MÜZED Muammer Sun Korosu; birlikte müzik yapmanın yanı sıra, eğitsel-sanatsal paylaşımlarını gerçekleştirmek üzere Salı akşamları 18:30-21:30 saatleri arasında çalışmaktadır. Muzaffer Arkan Korosu ve Ertuğrul Oğuz Fırat Korosu ile birlikte orkestralı eserler seslendiren koromuz, kurucu şefliğini Orhun Orhon’un yaptığı Ankara Gençlik Senfoni Orkestrası (AGSO) ile W. A. Mozart’ın KV. 618 “Ave Verum Corpus” adlı eserini şef Tolga Atalay Ün yönetiminde seslendirilmiştir. Yunan koro şefi Sofia Gioldasi ile 3-8 Mart 2014’de “Yeryüzü için Şarkılar” konulu bir çalıştay gerçekleştiren koromuz, yine HÜADK Muzaffer Arkan ve Ertuğrul Oğuz Fırat Koroları ile 16 Mart 2014 tarihinde  orkestra şefi Artun Hoinic yönetimindeki AGSO ile  Bujor Hoinic’in “Gordion” ve Johannes Brahms’ın Op. 80 “Akademik Festival Uvertürü” adlı eserlerini seslendirmiştir. MÜZED Muammer Sun Korosu, 17-18 Nisan 2014’de İtalyan şef Fabio Alberti ile de bir çalıştay gerçekleştirmiş, 7-10 Mayıs 2014 tarihinde Pamukkale Üniversitesi Korolar Festivali’ne katılmış, 1. ve 2. Genç Koro Şefleri Akademisi korolarına üyeleri ile destek vermiştir. 23 Ocak 2016 tarihinde Ars Nova ve EOF Koroları ile İstanbul’da, 27 Şubat 2016’da ise Ankoro, Ars Nova, EOF Koroları ile Ankara’da “Sevgi Her Şeydir” konserlerinde yer almıştır. 25 ve 26 Nisan 2016 tarihlerinde “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” etkinlikleri kapsamında, Doktorlar Eğitim Kurumları ve Osman Yüksel  Serdengeçti İmam Hatip Ortaokulu’nda “Eğitim Konserleri” gerçekleştirmiştir. Koromuz bünyesinde çalışmalarını sürdüren ve bir “Eğitişim Korosu” da bulunmaktadır. MÜZED Muammer Sun Korosu’nun 2016-2019 etkinliklerinin ana başlığı “Türkiye, Komşuları ve Ötesi”dir. Koro bu kapsamda, tek ve çok partili çocuk şarkıları, marşlar, yedi bölgemizden türküler, Türk bestecilerinin koro eserleri, komşu ülkelerin müzikleri ve dünya koro müziğinin nitelikli örneklerini dağarına almakta, ulusal bayramlara, özel günlere ve eğitim konserlerine yönelik hazırlıklarını sürdürmektedir. Koronun yardımcı eğitimciliğini, Ece Teke, Rafet Onur Kırdar, Güner Akpınar, piyano eşliklerini ise Rafet Onur Kırdar yapmaktadır.

Muammer Sun
1932 yılında Ankara’da doğdu. 1947’de Askerî Muzıka Okuluna, 1953’te Ankara Devlet Konservatuarı’na girdi; A.Adnan Saygun’un kompozisyon öğrencisi oldu. Bu kurumda, Saygun’un yanı sıra, Mahmut Ragıp Gazimihal, Mithat Fenmen, Muzaffer Sarısözen, Ruşen Ferit Kam gibi öğretmenlerden ders aldı. Özel olarak da Kemal İlerici ile Türk Musikisi Makamları ve Armonisi konularında çalıştı. Saygun’un öğrencisi olarak 1960 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bölümü’nden pekiyi derece ile mezun oldu.

Mezuniyetinden sonra Ankara, İzmir, İstanbul Devlet Konservatuvarlarında, GEE Müzik Bölümünde, Siyasal Bilimler Fakültesi Basın Yayın Yüksekokulu’nda, Ankara Radyosu’nda öğretmenlik yaptı. 1969 yılında, sanat kurumlarının temsilcisi olarak TRT Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi.

TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu’nu ve TRT Müzik Dairesini kurdu. TRT Kültür Sanat Ödülleri Sistemini (Murat Katoğlu ile birlikte) hazırladı, TRT’nin gerçekleştirmesini sağladı (1971).

1968’de atandığı Milli Eğitim Bakanlığı Müşavirliği sırasında, Çocuk ve Gençlik Koroları Yönetmeliği’ni hazırladı. Bütün Türkiye’de 166 çocuk ve gençlik korosu kuruldu. Koro şeflerine 1968 -1969 yazlarında, Gazi Eğitim Müzik Bölümü öğretmenleriyle birlikte, iki kez yaz kursu düzenledi. Bu kurslara Gazi Müzik bölümü’nde 40, Sinop kursunda 80 olmak üzere 120 müzik öğretmeni katıldı. (166 koro, ödenekleri kesinliği için 1970’de kapatıldı. Bu korolar ve kurslara katılan müzik öğretmenleri, bugünkü Türkiye’de yaygınlaşan çocuk ve gençlik korolarının temelini oluşturdu.)

Sun, 1967 ve 69’da, biri TRT adına; öteki de TRT ve ODTÜ adına, iki büyük folklor derlemesi düzenledi; kendisi de bu derlemelere uzman derleyici olarak katıldı. Haccettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon bölümü öğretim üyeliğinden Ekim 1999’da emekli oldu. Eylül 2004’de Sun Yayınevi’ni kurdu.
Çok önemli bir müzik adamı olan Muammer Sun, TRT’nin yapımını üstlendiği ve tarihsel olarak çok büyük önem taşıyan Kurtuluş ve Cumhuriyet filmlerinin film müziklerini de yapmıştır.

 

KORO ŞEFİ:

ATİLLA ÇAĞDAŞ DEĞER
Kendini bildiği günden beri müzik öğrenimi görmek ve öğretmen olmak istedi. Düşlerini gerçekleştirmesi pek kolay olmadı. Müzik dışında farklı işlerde çalıştı ve yaptığı her işi sevdi. Zamanı geldiğinde istifa etmenin hayatın sonu olmadığını genç yaşta deneyimledi. Bilkent Üniversitesi MSSF Koro Sanat Dalı öğrenimini tam burslu olarak tamamlaması yaşamının akışını değiştirdi. Bu toprağa ve insanına kendini hep borçlu hissederek yararlandığı olanakları paylaşmaya özen gösterdi. 15 yılı aşkın müzik (koro-solfej) eğitimciliğinde, sadece sonucun değil tüm sürecin olabildiğince keyifli, verimli, samimi, sevgi-saygı dolu geçmesi için emek verdi, vermeye devam etmekte.

İyi yaptığına inandığı işlerden biri kefir mayalamak. En sevdiği kavram ise imece. Koro müziği alanında imece ruhunu canlandıracak projeler tasarlamaya devam ediyor. Genç Koro Şefleri Akademisi, müziğimizin büyük ustalarından Muammer Sun’un deyimiyle “kendi gibi delileri peşine takarak” gerçekleştirdiği projelerden biri. Ustalarına ve varoluşunda emeği geçen herkese minnet duyuyor. Unvanlardan çok insanların neyi, nasıl, ne niyetle yaptıklarına odaklanıyor. Birlikte şarkı söylemeyi ve öğretirken öğrenmeyi, yani eğitişimi çok seviyor. Herkesin beraber şarkı söyleyebileceğine ve gülümsemenin gücüne inanıyor. GDO’suz yerel tohumlarla büyüyecek, yenilenebilir enerjili “Organik Koro Köyü”nü kafasında tasarlamaya devam ediyor ve ekliyor:

“Savaşların olmadığı bir dünyanın cennet, iyilik yapıp iyilik bulan çocukların kardeş,
sevginin her şey olduğu, doğayı sevenin yaşamı sevdiği, en güzel çiçeklerin derilip annelere verildiği, gökten düşen üç elmayı paylaşan, yerli malı kullanan, pırıl pırıl mavi göğünde, aydın yüzlü çocukların, güneşi uyandıran gençliğin, birbirlerine sevgiyle sarıldığında, uykuların daha bir ballandığı,düşler denizine doğru bin yelken açılan bir dünyam var.Önüm, arkam, sağım, solum koro. Tüm aksiliğim, katılığım, inatçılığım, bilmişliğim, hatta şımarıklığım belki biraz da bu yüzden. 41 yaşındayım, içimdeki çocuğu dinleyerek büyüyorum.”

WEB SİTESİ:
www.muammersunkorosu.com

Category
YETİŞKİN KOROLAR
Tags
Karma Koro