DEVLET ÇOKSESLİ KOROSU

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu, 1988 yılından beri Türkiye’nin önde gelen profesyonel topluluklarından biridir. Hikmet Şimşek’in girişimleri ile kurulan Devlet Çoksesli Korosu, Walter Strauss, Ahter Destan, İbrahim Yazıcı ve Cemi’i Can Deliorman’la çalışmış; birçok değerli orkestra şefiyle konserler vermiştir. Koro, 2017 yılından itibaren Burak Onur Erdem ile çalışmalarını sürdürmektedir. 1989 yılında ilk konserini Ahmed Adnan Saygun yönetiminde gerçekleştiren Devlet Çoksesli Korosu, Türkiye’nin birçok şehrinde binden fazla konser vermiş; yurt dışında da Almanya, İtalya, Hollanda, Portekiz, Rusya, İsrail, Bulgaristan ve Güney Kore gibi birçok ülkede beğeniyle karşılanmıştır. Koronun, Vatikan’da Harbison’un Papa II. Jean Paul’e adadığı eserin dünya prömiyeri, Berlin’de Mahler – 2. Senfoni, Britten – War Requiem ve Verdi – Requiem gibi eserler önemli performansları arasında yerini almıştır.
Devlet Çoksesli Korosu, 2010 yılında Donizetti Ödülleri kapsamında ’’Yılın Korosu’’ödülünü kazanmıştır. Koro, repertuvarının temelini oluşturan geniş a capella koro edebiyatından ve birçok senfonik eserden bugüne değin; Orff – Carmina Burana, Mozart – Requiem, Saygun – Yunus Emre Oratoryosu, Say– Nazım Oratoryosu, Sun – Kurtuluş Film Müzikleri gibi birçok albüme imza atmış; Saygun’a ve Sun’a ait halk şarkılarından oluşan iki albüm yapmıştır. Devlet Çoksesli Korosu, Eurico Carrapatoso, Giovanni Bonato ve Henning Sommerro gibi dünyada tanınan bestecilere, Türk şairlerinin eserlerini besteleterek; Türk kültürünü de taşıyan eserlerin, dünyanın birçok yerinde sevilerek söylenmesine katkı sağlamıştır. Koro, 2016 yılından beri düzenlediği, Türkiye’nin dört bir yanından ve yurt dışından şef ve şef adaylarının katıldığı Walter Strauss Koro Şefliği Masterclass’ına Paulo Lourenço, Lorenzo Donati, Ragnar Rasmussen ve Josep Vila i Casanas ve Jan Schumacher gibi saygın, uluslararası isimleri davet etmiştir.

 

KORO ŞEFİ:

BURAK ONUR ERDEM

Burak Onur Erdem, İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi müzik teorisi ve şeflik bölümlerinden mezun oldu. Michael Ellison ile form ve müzik teorisi, Adam Roberts ile ileri armoni, Paul Whitehead ile rönesans ve barok müziği, Lynn Trepel Çağlar ile şan çalıştı. Uluslararası ustalık sınıflarında Johannes Prinz, Maria Guinand, Anders Eby, Volker Hempfling, Denes Szabo ve Michael Gohl gibi dünyaca ünlü koro şefleriyle çalışma fırsatı buldu. Müzik eğitiminden önce ise Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi & Uluslararası İlişkiler bölümünü Rektörlük Ödülü ile tamamladı. İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi doktora programından Prova Verimliliği: Koro Şefliği Metodolojisi adlı teziyle mezun oldu.​

Graz Sanat Üniversitesi’nde Prof. Johannes Prinz ile post-doktora çalışmalarını bitirdi.

Türkiye koro müziği için uluslararası projeler üretmek üzere Koro Kültürü Derneği’ni kurdu. 2015 yılında Avrupa Korolar Federasyonu’nda (ECA-EC) yönetim kurulu ve müzik komisyonu üyesi olarak seçildi, 2018 yılında ise Avrupa temsilcisi olarak International Federation of Choral Music (IFCM) yönetim kuruluna atandı. 38. Varna Uluslararası Koro Yarışması’nda ‘En iyi genç şef’ ödülünü kazandı ve 66. Arezzo Uluslararası Koro Yarışması’nda jüri üyeliği yaptı. Utrecht’te düzenlenecek olan Leading Voices 2022, Avrupa Koro Liderleri Günleri’nin müzik komisyonu başkanlığını yürütmektedir.

2010 yılında İstanbul merkezli oda korosu Rezonans‘ı kurdu ve koroyla uluslararası alanda birçok projeye imza attı. 2013-2016 yılları arası Türkiye’nin en köklü senfonik korolarından İstanbul Avrupa Korosu’nun şefliğini yaptı. Burak Onur Erdem, 2017 yılından beri Devlet Çoksesli Korosu’nun şefliğini yapmaktadır.

 

WEB SİTESİ:

www.cokseslikoro.gov.tr

Category
YETİŞKİN KOROLAR
Tags
Karma Koro